fbpx

Ingatlanok Összehasonlítása

Mit tartalmaz a hirdetésünkben feltüntetett vételár?

Irodánk ingatlanokat értékesít. A meghirdetett vételárba alapvetően a törvényi előírásoknak megfelelően a telek, az épület – amennyiben van – és az épületbe beépített bútorok gépek nélkül tartoznak bele. Ez az alaphelyzet, ennek tényét a hirdetés szövegében ezért nem emeljük ki.

Előfordulhat azonban olyan eset, amikor az ingatlan a beépített gépekkel együtt, vagy akár a teljes berendezéssel – a személyes tárgyak kivételével – kerül értékesítésre. Ezekben az esetekben a meghirdetett vételár ezek értékét is tartalmazza. Ezt a tényt a hirdetés szövegében ezért ki is emeljük.

Miért bízzak meg ingatlan értékesítőt?

Egy ingatlan értékesítő több, mint egy “eladó”.

Az Ön érdekében, az Ön ügynökeként jár el, tanácsaival és iránymutatásával hozzásegítve Önt ingatlana eladásához, vagy új otthona megvásárlásához. Ezért a munkájáért nyilvánvalóan fizetséget kap, akárcsak egy könyvelő vagy jogi képviselő.

Korábban az ingatlan értékesítők által értesültek a vevők az eladó ingatlanokkal kapcsolatban. Az internet fejlődésével azonban mára sokkal könnyebben juthatnak az eladók és a vevők naprakész információkhoz a piacon meghirdetett ingatlanokkal, a piaci folyamatokkal kapcsolatban.

Ezáltal az ingatlan értékesítők szerepe az utóbbi években megváltozott, átalakult. Mivel a vevők és eladók sokkal jobban informáltak, így az értékesítői szerepkört felváltotta a tanácsadói szerep, ahol a szaktudás, szakértelem és a tehetség sokkal nagyobb hangsúlyt kap.

Az ingatlan értékesítő így több, mint egy “értékesítő”, az Ön személyes képviselője az eladás vagy vásárlás során, aki a folyamaton végig kíséri, végig vezeti és tanácsaival látja el Önt .

Van egy közeli barátom, aki ingatlan értékesítő. Nagyon kedvelem, és nagy segítség a számomra, de úgy vélem, hogy alacsonyan határozta meg az ingatlanom irányárát. Így felkerestem egy másik értékesítőt is, aki az elképzeléseimhez sokkal közelebbi irányárat mondott. Ezek után kiben bízzak meg?

Elképzelhető, hogy Ön több értékesítővel is szeretne konzultálni az ingatlana értékével kapcsolatban. Az általuk meghatározott forgalmi értékek elég hasonlóan kell alakuljanak.

Ha azonban nagy differenciát tapasztal, annak két oka lehet:

  1. Lehetséges, hogy az Ön barátja őszintébb Önnel az ingatlana valóságos értékével kapcsolatban, és ugyanakkor a másik értékesítő tudván a korábbi alacsonyabb árat, egy magasabb ár meghatározásával akarja az Ön szimpátiáját és a megbízást elnyerni.
  2. Azonban az is előfordulhat, hogy az Ön ismerőse egyszerűen még nem elég tapasztalt értékesítő.

Keverni a barátságot és az üzletet mindig kockázatos dolog. Amennyiben a barátja valóban jó szakember, és Ön figyelmen kívül hagyja a szakmai tanácsait és másik értékesítőt bíz meg, rossz érzést kelthet benne.

Két ingatlan közül kell választanom. Az egyik egy felújított egy régebbi környéken, a másik egy új egy modernebb környezetben. A régebbi ingatlanban megvan minden, amit keresek, és jóval nagyobb is, de vajon melyik érné meg jobban befektetési szempontból?

Ha tovább értékesítés céljából vásárol ingatlant, de a már felújított ingatlan drágább, mint a többi ingatlan a környéken, akkor az nem jó választás. Ha azonban a többi ingatlanhoz hasonlóan alakul az ára, akkor az megfelelő választás lehet, hiszen egy adott ingatlan árát az azonos környéken lévő ingatlanokéhoz kell hasonlítani.

Azt is meg kell vizsgálni, hogy a környék csak hanyatlik vagy további fejlesztések, beruházások várhatóak, ami tovább fogja növelni az Ön ingatlana értékét, ami által ez jó befektetést lehet.

Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez nem csak egy pénzügyi befektetés, hanem Ön valójában egy “otthont” vásárol, és át kell gondolnia, hogy vajon melyik környéken érezné jól magát Ön és a családja is.

Ingatlan vásárlása után milyen felújításokat célszerű eszközölnöm? Mivel tudom leginkább növelni az ingatlan értékét?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen célból vásárolta meg az adott ingatlant.

Elsősorban otthonnak vagy főként befektetésnek vásárolta?

Itt van a különbség.

A felújítások elsősorban a befektetőknek hoznak nagyobb profitot. Nem az a céljuk, hogy az ingatlan valódi értékét növeljék, hanem hogy a vásárló elégedettebb legyen amikor megvásárolja az ingatlant.

Ha befektetési céllal vásárol, érdemes kicsi vagy közepes méretű ingatlant vásárolnia és csak a minimális felújításokat elvégeztetni.

Ha azonban a vásárolt ingatlan a saját otthona lesz, olyan felújításokat, változtatásokat végeztessen el, amiben későbbi lakhatása minőségét növeli.

Az ökölszabály az, hogy cseréltesse ki a szőnyegpadlót és a burkolatokat.