fbpx

Ingatlanok Összehasonlítása

Balatoni Villa 6 Percre a Tagore Sétánytól

Balatonfüred, Zsigmond u. 5, 8230 Magyarország
250.000.000 Ft

Leírás

Rendkívüli és ritka lehetőség!

Eladó Balatonfüred műemléki jelentőségű területén a reformkori városrészben
6 percre a Tagore sétánytól a füredi polgári villák harmonikus reprezentánsa

 

Balatonfüred legszebb, leggazdagabb történelmi múlttal rendelkező városrészében, a reformkori városrészben állok.

Aki Füreden jár, szinte bizonyos, hogy hallja ezt a elnevezést, de vajon mit is jelent ez pontosan?

 

A reformkor (1825-től 1848-ig) elnevezés a fejlődésben Nyugat-Európa mintaadó államaihoz (elsősorban Angliához és Franciaországhoz) képest lemaradt magyar társadalomban végbemenő újítási, modernizációs szándékra utal. A reformkor idején számtalan szociális, gazdasági, kulturális vívmány született, elsődlegesen: a jobbágykérdés rendezése, a modern ipar megteremtése, a Himnusz és egyéb nemzeti összetartozást kifejező költemények, valamint a polgári átalakulás útjában álló akadályok elhárítása. Mindezek alapkövei lettek az öntudatra ébredő nemzet újkori történelmének, s elvezettek a modern, polgári Magyarország megteremtéséhez. Főbb kezdeményezői: Széchenyi István, „a legnagyobb magyar”; Kossuth Lajos; Wesselényi Miklós, „az árvízi hajós” és Deák Ferenc, „a haza bölcse”.

 

Nézzük, miért is nevezik ezt a városrészt reformkori városrésznek, milyen kapcsolódásuk van a akkori nagyjainknak Balatonfüredhez!


Kossuth Lajos

Államférfi, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. A nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc szellemi vezére.

Ő készítette el 1846-ban a Balatoni Gőzhajózási Társaság alapszabály-tervezetét. Javasolta: az első gőzhajó Kisfaludy nevét viselje. A Gyógy-téri savanyúvíz-kutat Kossuth tiszteletére róla nevezték el 1952-ben.

1846-tól már májustól szeptemberig heti rendszerességgel látogatott Balatonfüredre, sőt, amolyan második otthonként tekintett a településre, a régióra.


Báró
Wesselényi Miklós

Ifjabb báró hadadi Wesselényi Miklós az országgyűlési főrendiház vezére, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági és tiszteleti tagja, az 1838-as pesti árvíz „árvízi hajósa”, a magyarországi reformellenzék egyik vezéralakja. Az 1830-as években gyakran járt Füreden a Horváth-házban, szívesen fürdött és úszott a tó vizében. A hagyomány szerint elsőként úszta át a Balatont Tihany–Balatonfüred között 1836-ban.


Deák Ferenc

Politikus, jogász, táblabíró, államférfi, országgyűlési képviselő és a Batthyány-kormány igazságügy-minisztere. A reformkorban és a dualizmusban is meghatározó államférfi, „a haza bölcse” és „a nemzet prókátora”.

1830-tól gyakori vendége volt Balatonfürednek, ahol barátaival találkozott és beteg szívét gyógyíttatta. A Gyógy-téri Zsolnai-kerámia emléktáblán az ő neve is szerepel.


Jókai Mór

Jókai Mór a márciusi ifjak egyike, regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja.  1867-ben vásárolta meg a telket a Kerek-templom mögött, és arra építtette rá azt a villát, amelybe 1871-ben költöztek be feleségével, Laborfalvi Róza színésznővel. A nyári időszakban az író ritkán hagyta el Füredet, csak ősszel költöztek vissza Pestre. A környezet jó hatással volt egészségére, korábbi betegségéből, hörghurutjából is itt sikerült kigyógyulnia.

203 megjelent művét ismerjük, melyből egyik legnépszerűbb regényét, Az arany embert, amelyet maga is „legkedvesebb regényének” nevezett itt, a balatonfüredi villájában írt meg. 25 éven át nyaralt Balatonfüreden.


Blaha Lujza

A nemzet csalogánya”

Szülei vándorszíntársulattal járták az országot. Alig négyévesen már statisztaként szerepelt. Önálló szerepben először 1856. április 22-én, hatévesen lépett színpadra az esztergomi Fürdő Szállóban.

Játszott Debrecenben, Bécsben, Kolozsvárott, Nagyváradon, Egerben, majd Budapesten a Nemzeti színházban és a Népszínházban. Hosszú pályafutása alatt összesen 57 szerepet játszott, utoljára 1918. március 18-án 68 éves korában lépett a színpadra.

I. Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király a koronás arany érdemkereszttel tüntette ki.

1901-ben indította útjára a Nemzeti Színház az örökös tagság intézményét, ezt elsőként Blaha Lujza kapta meg.

1920. március 20-án a Népszínház előtti teret róla nevezték el.

Nyarait 23 éven át a balatonfüredi villájában töltötte.


Vaszary Kolos

Pannonhalmi főapát, bíboros-hercegprímás, 1891–1912 között esztergomi érsek, történész, 1894-től az MTA igazgató tagja. Első ízben esztergomi tanárként érkezett Füredre – gyógyulási céllal. Már pannonhalmi apátként rendbe hozatta az akkor a rend tulajdonában lévő fürdőt. Esztergomi érsekként vette meg a bencés rendtől a területet, amelyen 1892-ben felépült eklektikus stílusú, tornyos nyaralója. Szinte minden évben balatonfüredi nyaralójában pihent.


Gróf Széchenyi István

Politikus, valóságos belső titkos tanácsos, császári és királyi kamarás, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere, „a legnagyobb magyar”, eszméi, hatása és gyakorlati tevékenysége által a modern Magyarország egyik megteremtője, a magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, a balatoni gőzhajózás megteremtője. Balatonfüredi kastélyukban gyakran megfordult.


Kisfaludy Sándor

Kisfaludi Kisfaludy Sándor Ignác Mihály magyar költő, császári katonatiszt, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti és a Kisfaludy Társaság rendes tagja. Adományokból, apátsági és népi segítséggel 1831-ben Balatonfüreden nyitotta meg a Dunántúl első kőszínházát, a magyar nyelv otthonát akkor, amikor a hivatalos nyelv a német volt.


Szentgyörgyi Horváth Zsigmond

Neve kevéssé ismert, de aki itt a reformkori városrészben valaha is járt, a Horváth-házat bizonyosan látta, talán a nevét is tudja. Szentgyörgyi Horváth Zsigmond építtette 1798-ban, ma ez az egyik meghatározó épülete a városrésznek. Az épület sokáig kora legnagyobb és legelegánsabb balaton-parti szállodája volt. Aki az épületről vagy a nevéről mégsem hallott, az bizonyára hallott az Anna bálról, majd 200 éve, 1825-ben rendezték meg először. Horváth Anna Krisztina volt az első Annabálos Anna, aki a legenda szerint itt ismerkedett meg későbbi férjével Kiss Ernő huszártiszttel, az 1849-49-es szabadságharc tábornokával.


Itt vagyok tehát, a reformkori városrészben. Felemelő érzés és büszke vagyok rá, hogy itt lehetek, ahol a legnagyobb magyarjaink gyakran és szívesen megfordultak, alakították és építették Balatonfüred jövőjét.

Megközelítés

A Tagore sétány 6 perc ide gyalog, a város belterületén vagyok. Idáig is és itt is remek minőségű aszfaltozott utakon vezethettem, nyilván a közlekedés itt nem okoz gondot télen sem.

Telek

A telek nem nagy, 723 m2. Ebben a városrészben ez gyakori méret, az elmúlt 200 évben így alakult ki. Elfér rajta a ház, kis kerti ház, parkoló és még marad hely a a fáknak, bokroknak füves területnek. 4-5 tagú család számára kényelmes teret ad a szabadban. Gondozása, karbantartása nem sok munkát ad, így ha lakói csak hétvégente jönnek, rendbe tétele alig vesz el időt a Balaton és a városrész kínálta élményektől.

Közművek

Víz, csatorna, villany, gáz bevezetve. Minden adott a jelenkori komfortos élethez.

Környék

Hát, ha valami közel van mindahhoz, ami miatt Balatonfüredre érdemes és kell jönni, ami miatt olyan vonzó a turisták számára ez a város a szezonban, sőt már egyre inkább a szezonon kívül is, akkor ez a ház mindahhoz közel van. Közel van, hiszen tényleg csak pár perc ide minden, 6 perc séta a Tagore sétány, Anna Grand hotel, az ikonikus Karolina kávéház, Flamingó Wellness és Konferencia, Hotel Füred Spa & Conference, a Balatonfüredi hajóállomás, a Kisfaludy strand, szóval mindaz, ami miatt annyira vonzó ez a város.
Ugyanakkor közel van a Posta, a Kiserdei Óvoda, az Eötvös Lóránd általános iskola, a Lóczy gimnázium, a TESCO és a Vásárcsarnok, – ide persze a bevásárlás miatt autóval kell menni, – ami pedig az itt lakók, az itt élők számára fontos, közelségük az ő számukra ad kényelmes életvitelt.
Ez a ház tehát elhelyezkedése miatt lakóinak nyújtja a Balaton, Balatonfüred varázslatos élete lehetőségét itt töltött napjaikra.

Ház

Az épület földszintes, tengelyben kiugró nyitott, faszerkezetes tornáccal. A füredi polgári üdülő villák harmonikus reprezentánsa. Jellegzetes a faváz szerkezet köztes felületeinek fűrészelt fabetétes kitöltése. Tágas belső terek, hatalmas belmagasság jellemzi. Igazi ritkaság kívülről és belülről egyaránt.

Kicsit több, mint 100 m2 területen 4 szoba és 1 fürdőszoba kiegészülve a nyitott fatornáccal és a fedett terasszal valamit a pincével rendkívül hangulatos életteret ad 4-5 tagú család számára.

Különleges érzés itt lenni, kint a kertben is és bent az épületben, mintha valóban visszamennék az időben a reformkorba.

Ez a ház egy igazi különlegesség. Megjelenése az ingatlan piacon – ahogy a mondás is tartja – “ritka, mint a fehér holló”. Aki egy ilyen házra szert tesz ezen a történelmi környéken, az nem válik meg tőle soha, csak ha az élet rákényszeríti.

Miért érdemes megvásárolnia?

1. Tartós itt lakásra
Ha fontolgatja, hogy életmódot vált, ha már elege van a nagyváros nyűgjeiből, elege van a reggeli és esti dugókból, elege van a rossz levegőből, elege van a tömegből a túlzsúfoltságból, akkor ez egy remek lehetőség a változtatásra. Ide költözhet, különleges környezetben lakhat itt, de ugyanakkor megtarthatja budapesti munkahelyét, az autópályán gyorsan ideér.

2. Nyaralónak
Hétvégéket, hosszú hétvégéket is itt tudja tölteni, az autópályáról gyorsan ideérhet. A nyári hónapokat pedig, ahogy szabad ideje engedi, családjával itt töltheti. A 3 hálószoba lehetővé teszi népesebb családja elhelyezését is.
Ha vágyik a Balaton közelségére, Balatonfüred adta életminőségre, akkor itt remekül fogja érezni magát.

3. Kiadó füredi polgári villának
A szezonban, de még a szezonon kívül is sokak számára keresettek az ilyen típusú ingatlanok. A rendkívüli mértékben megnövekedett belföldi turizmus által generált igények kielégítésével ez a ház jelentős bevételhez juttathatja.

4. Befektetésnek
Mai bizonytalan világunkban, a koronavírus járvány, a háború, az energia válság és a magas infláció által keltett aggodalmak miatt sokak fejében megfogalmazódik a gondolat: “Hol lehet biztonságban a pénzem?”  A válasz lehet: pl. ingatlanban. Pl. egy balatoni luxus ingatlanban.

Kedves potenciális Vevő!
Ha bármelyik a fentiek közül az Ön célja,
akkor azt itt meg tudja valósítani.
Ez egy rendkívüli és ritka lehetőség!

Ne habozzon, hívjon!

 • Utca: Zsigmond u. 5.
 • Város: Balatonfüred
 • Megye: Veszpém Megye
 • Irányítószám: 8230
 • Városnegyed: Fürdőtelep
 • Ország: Magyarország

Részletek

Frissítve szeptember 16, 2022 - 1:54 du.

 • Ingatlan kód: bvkts
 • Ár: 250.000.000 Ft
 • Lakóterület: 105 m²
 • Telek terület: 723 m²
 • Szoba: 4
 • Fürdőszoba: 1
 • Ingatlan Típus: Kisbirtok, Kúria, Villa
 • Ingatlan Státusz: Eladó

Szintenkénti leírás és alaprajz (ha kaptunk)

Földszint

 • Lakóterület: 105
 • Szoba: 4
 • Fürdőszoba: 1

Videó

Megtekintési Időpont Kérése

Az Ön Adatai

Nincs Értékelés ( 0 ennyiből 5 )