Kiadó lakás a Reformkori Városrészben

 • 250.000 Ft
Balatonfüred, Gyógy tér 3, Magyarország
Kiadó

Kiadó lakás a Reformkori Városrészben

Balatonfüred, Gyógy tér 3, Magyarország
 • 250.000 Ft

Összefoglaló

 • Lakás
 • Ingatlan típusa
 • 1
 • Szoba
 • 1
 • Fürdőszoba
 • 40
 • 1
 • Garázs

Leírás

A Tagore sétánytól 1 perc sétára a Horváth-házban, 2 fő részére alkalmas berendezett lakás
és garázs kiadó

Balatonfüred legszebb, leggazdagabb történelmi múlttal rendelkező városrészében, a reformkori városrészben sétálok. Aki Füreden jár, szinte bizonyos, hogy hallja ezt a elnevezést, de vajon mit is jelent ez pontosan?
 
A reformkor (1825-től 1848-ig) elnevezés a fejlődésben Nyugat-Európa mintaadó államaihoz (elsősorban Angliához és Franciaországhoz) képest lemaradt magyar társadalomban végbemenő újítási, modernizációs szándékra utal. A reformkor idején számtalan szociális, gazdasági, kulturális vívmány született, elsődlegesen: a jobbágykérdés rendezése, a modern ipar megteremtése, a Himnusz és egyéb nemzeti összetartozást kifejező költemények, valamint a polgári átalakulás útjában álló akadályok elhárítása. Mindezek alapkövei lettek az öntudatra ébredő nemzet újkori történelmének, s elvezettek a modern, polgári Magyarország megteremtéséhez. Főbb kezdeményezői: Széchenyi István, „a legnagyobb magyar”; Kossuth Lajos; Wesselényi Miklós, „az árvízi hajós” és Deák Ferenc, „a haza bölcse”.
 
Vajon milyen kötődésük van a akkori nagyjainknak Balatonfüredhez?

Kossuth Lajos államférfi amolyan második otthonként tekintett a Balatonfüredre. a Gyógy-téri savanyúvíz-kutat Kossuth tiszteletére róla nevezték.

Báró Wesselényi Miklós az 1830-as években gyakran járt Füreden a Horváth-házban, szívesen fürdött és úszott a tó vizében. A hagyomány szerint elsőként úszta át a Balatont Tihany–Balatonfüred között 1836-ban.

Deák Ferenc 1830-tól gyakori vendége volt Balatonfürednek, ahol barátaival találkozott és beteg szívét gyógyíttatta.

Jókai Mór egyik legnépszerűbb regényét, Az arany embert, amelyet maga is „legkedvesebb regényének” nevezett itt, a balatonfüredi villájában írt meg. 25 éven át nyaralt Balatonfüreden.

Blaha Lujza „A nemzet csalogánya” nyarait 23 éven át a balatonfüredi villájában töltötte.

Vaszary Kolos szinte minden évben balatonfüredi nyaralójában pihent.

Gróf Széchenyi István balatonfüredi kastélyukban gyakran megfordult.

Kisfaludy Sándor 1831-ben Balatonfüreden nyitotta meg a Dunántúl első kőszínházát, a magyar nyelv otthonát.

És végül, de nem utolsósorban Szentgyörgyi Horváth Zsigmond.
Neve kevéssé ismert, de aki itt a reformkori városrészben valaha is járt, a Horváth-házat bizonyosan látta, talán a nevét is tudja. Szentgyörgyi Horváth Zsigmond építtette 1798-ban, ma ez az egyik meghatározó épülete a városrésznek. Az épület sokáig kora legnagyobb és legelegánsabb balaton-parti szállodája volt.
Aki az épületről vagy a nevéről mégsem hallott, az bizonyára hallott az Anna bálról, majd 200 éve, 1825-ben rendezték meg először. Horváth Anna Krisztina volt az első Annabálos Anna, aki a legenda szerint itt ismerkedett meg későbbi férjével Kiss Ernő huszártiszttel, az 1848-49-es szabadságharc tábornokával.

És meg is érkeztem sétám céljához, a Horváth-házhoz, ahol egy lakás kiadását bízták rám.
Füredi lakos lévén megszámlálhatatlan alkalommal jártam már itt a téren, mentem el a ház előtt, mégis mindig megfog az épület letisztult, egyszerű vonalvezetése, elegáns szépsége. Most is, ahogy körbe járom az épületet és készítek néhány fényképet.

A kiadó lakás a földszint 2.-ben van. Valójában inkább nevezném magasföldszintek, hiszen van még lefelé egy szint, ami az épület átépítésekor teremgarázzsá lett alakítva. A tér felől néhány lépcsőn keresztül lépek be a kapun, de ha nehézséget okozna a lépcsőzés, az a Blaha Lujza utca felőli bejáraton keresztül bejöve a lépcsőket ki is hagyhatnám.

A kapun át egy tágas, gyönyörű lépcsőházba érek, ahol kicsit el is kell időznöm, megérint az építészetnek itt belül is, ezekben a terekben, falakban és díszítő elemekben megjelenő szépsége.

A lakás méltó az épülethez. Alapterülete kb. 40 m2, tehát nem nagy, de nem is nevezném kicsinek.
A rendkívül hangulatos és ízlésesen berendezett nappali/étkező szoba, a nagy belmagasság által lehetővé vált galériás hálófülke, a felszerelt konyha és a szép fürdőszoba mindent nyújt, ami 2 fő + esetleg egy pár éves kisgyerek kényelmes életéhez szükséges lehet a nyaraláskor, hétvégeken, vagy akár tartósan itt lakva is.
Mindezt kiegészíti a kb. 8m2 terasz, ahova kilépve látom a Tagore sétányt és a fák koronáin túl a szépséges Balatont.

Igen, Balatonfüred legszebb részén, az egyik legszebb és legnevezetesebb házában egy szép és jól élhető lakásban vagyok.
És ha feltöltődni, inspirálódni szeretnék van-e alkalmasabb hely, mint itt sétálni a sétányon, leülni egy padra ott, ahol a legnagyobb magyarjaink is gyakran és szívesen megfordultak, alakították és építették hazánk és Balatonfüred jövőjét.

Ugyanakkor minden, ami oly vonzó a Füredre látogató turisták számára, éttermek, szórakozóhelyek, strandok, vízibicikli, vitorlázás, Borhetek, stb. innét 1 percen belül gyalog elérhető.

Jöjjön, itt nem egy lakást fog bérelni, hanem egy életérzést, életmódot.

Bérlés feltételei
Bérleti díj: 250 eFt / hó, ez a díj érvényes a nyári hónapokra is, azaz a bérleti díj 12 hónapra 12*250.000 Ft
Minimális bérleti idő: 1 év
A lakás azonnal költözhető 2 havi kaució + 1 havi bérleti díj megfizetése ellenében
Rezsi: 30 eFt / hó, ami tartalmazza: garázs takarítás, villany, víz, gáz, fűtés, klíma, közös költség díját
TV + Internet: kb. 9 eFt / hó

Garázs bérleti díj: 30 eFt / hó nem kötelező bérelni

Figyelem: A lakásban a dohányzás nem megengedett! Bár szeretjük az állatokat, kisállat nem hozható!

Részletek

Frissítve október 5, 2023 at 11:10 de.
 • Ár: 250.000 Ft
 • Lakóterület: 40 m²
 • Szoba: 1
 • Fürdőszoba: 1
 • Garázs: 1
 • Garázs alapterülete: 15
 • Ingatlan típusa: Lakás
 • Ingatlan státusza: Kiadó
 • Város Balatonfüred

Megtekintés kérése

Ön adatai

Amennyiben azt nem jelezzük másként, a feltüntetett vételár - a beépített bútorok kivételével - az ingatlanban található berendezések és bútorok vételárát nem tartalmazza!
Az ingatlan adatait az Eladó-tól kaptuk, azok helyességét nem áll módunkban ellenőrizni!

Ingatlanok Összehasonlítása

Összehasonlítás
Táborita József
 • Táborita József
error: A tartalom szerzői jogi védett!